როდის უნდა გამოვაცხოთ პასკა

სააღდგომო სამზადისისთვის პასკის გამოცხობა ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ტრადიციაა.

ალბათ, არაერთხელ გაგჩენია კითხვა: როდის არის იდეალური დრო, რომ პასკის ცომი მოზილო და გამოაცხო? პასუხს ამ ბლოგიდან შეიტყობ.

ტრადიციები და რწმენები

პასკა

ძველად, პასკას დიდ ხუთშაბათს ან დიდ შაბათს აცხობდნენ.

  • დიდ ხუთშაბათს მომზადებული პასკა, სიმბოლურად, სიწმინდეს და მადლს უკავშირდება, რადგან ეს დღე სააღდგომო სამზადისის ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ნაწილია.
  • მეორე მხრივ, დიდ შაბათს ცხობა ნიშნავს, რომ ოჯახი, უკვე, სრულად მზად არის დღესასწაულისთვის და ამ დღეს გამომცხვარი პასკა პირდაპირ აღდგომის სუფრაზე მიდის.

პასკის ცომის მომზადებისთვის იდეალური დრო

პასკის ცომი საკმაოდ მგრძნობიარეა ტემპერატურისა და ტენიანობის მიმართ.

უმჯობესია, ცომი დილიდანვე მოზილო, რომ დღის განმავლობაში კარგად ამოვიდეს.

ჩვეულებრივ, ცომს 5-6 საათი სჭირდება, რომ სრულყოფილად გაფუვდეს და შემდეგ, უკვე, შეგიძლია, ღუმელში მოათავსო.

ცხობის დრო და ტემპერატურა

პასკა

პასკის გამოსაცხობად საუკეთესო ტემპერატურა, დაახლოებით, 170-180°C-ია. ცხობის დრო კი დამოკიდებულია პასკის ზომაზე:

  • პატარა პასკას 30-40 წუთი სჭირდება
  • საშუალო ზომის – 50-60 წუთი
  • დიდი პასკა, შესაძლოა, 1 საათზე მეტ ხანსაც ცხვებოდეს.

რა უნდა გაითვალისწინო ცხობისას

პასკა

  • პასკის შიდა ტემპერატურა უნდა იყოს, დაახლოებით, 93-95°C, რომ დარწმუნდე, რომ სრულად გამომცხვარია.
  • არ გახსნა ღუმელი ცხობის პირველ 20 წუთში, რადგან პასკა, შესაძლოა, ჩავარდეს.
  • გამომცხვარი პასკა კარგად უნდა გაცივდეს, რომ მისი ტექსტურა არ დაზიანდეს.

თუ ტრადიციას მისდევ, მაშინ შეგიძლია პასკა დიდ ხუთშაბათს ან დიდ შაბათს გამოაცხო. ხოლო თუ დროის ნაკლებობა გაქვს, შეგიძლია, ადრეც მოამზადო და სწორად შეინახო, რომ სისუფთავე და არომატი არ დაკარგოს.

გახსოვდეს, პასკის ცხობისას მთავარი ინგრედიენტი სიყვარულია – რადგან სწორედ ის ხდის მას განსაკუთრებულად გემრიელს.

მზად ხარ სააღდგომო სამზადისისთვის?

Facebook Comments Box

მსგავსი